2019 yılı Euro ve dolar başta olmak üzere ülke para birimleri açısından volatilitenin yüksek olacağı bir yıl olarak görülüyor.

ABD ve Çin arasındaki ticari savaşın etkileri, 2019 yılının ilk çeyreğinde daha da şiddetlenebileceğini belirten uzmanlar, aynı zamanda tüm yıl genelinde de küresel piyasaların önemli gündem maddesi olacağına dikkat çekiyorlar.

Son otuz yılda küresel ekonomide yaşanan büyümenin baş aktörleri olarak görülen ABD ve Çin arasında yaşanan ticari savaş konusunda görüldü ki 2018’in son ayında yapılan toplantıda pozitif bir gelişme sağlanamadı. Yine Trump’ın danışman grubunda Robert Lighthizer gibi Çin konusundaki sert tavrıyla tanınan isimlere yer vermesi de piyasalarda iyimser beklentileri zayıflatan gelişmeler arasında. Dolayısıyla iki ülke arasında yaşanan ticari savaş konusunda geri adımların atılacağı veya uzlaşı sağlanacağı yönünde umutlar azalıyor. Tüm bunlarla birlikte ABD Merkez Bankası FED başkanı ile Trump arasında yaşanan gerginlik ve Trump’ın başkanı görevden almaya kalkışması ise yılın son haftasında gündeminde bomba etkisi yarattı. Tüm benzeri konular Doların 2019 yılında nasıl bir yol izleyeceği ile ilgili belirsizlikleri artırıyor.

Euro Bölgesi cephesinde ise FED’in yarattığı faiz baskısı, AB üyesi ülkelerin bazılarında yaşanan ekonomik sıkıntılar, Brexit süreci, üye bazı ülkelerin bütçe fazlası vermesi gibi gelişmeler Euro’nun değerinde dengesizliklerin oluşmasına neden oluyor. Bu çerçevede 2019 yılında Avrupa Merkez bankası (ECB) Euro’nun itibarını artıracak çalışmaların içine girilmiş olması ise Euro’da da yeni hareketliliğin oluşacağı öngörülerini güçlendiriyor.

2019’da Euro Dolar ve gelişmekte olan ülke para birimleri

2019 yılında kur savaşlarının özellikle güçlü dolar politikasının yeni yılda da devam edeceğine dikkat çekmişken gelişmekte olan ülkeler için çok iç açıcı senaryolardan bahsetmek mümkün değil. Gelişmekte olan ülke piyasaları için tablo daha da ağırlaşıyor. Brexit, Brezilya’nın seçtiği yeni cumhurbaşkanı, Trump hükümeti ve politikaları, güçlü dolar politikaları, ABD Çin ticari savaşının dışında tabloyu ağırlaştıran unsurlar arasında. Ayrıca Ortadoğu, Rusya, Kuzey Kore, İran ülkeleri kaynaklı jeopolitik riskler 2019 tablosunun problemli verileri olarak görülüyor.

2019 euro/dolar ve TL yol haritası

Gelişmekte olan ülkeler bloğunda yer alan Türkiye için ise 2019 yılında ekonomik büyümenin yavaşlayacağı, 2020’ye kadar enflasyonun tek haneye inmesinin zor olacağı da öngörüler arasında. Bu konuda en net açıklama yapan kurumlar arasında Fitch Ratings derecelendirme kuruluşu geliyor. Fitch; “Türkiye’nin zorlu ve uzun bir düzelme sürecine gireceğini, ekonomik büyümenin 2019’da yüzde 1.2’ye gerileyeceğini ve enflasyonun en azından 2020 sonuna kadar tek haneye çekilmesinin mümkün olmayacağını” söylüyor.

Hollanda merkezli ABN-AMRO bankası ise şu öngörüde bulunuyor: “Türkiye ekonomisi 2019’da yüzde 3 küçülebilir, dolar/TL kuru yıl sonunda 8.2, Avro/ TL kuru 9.4 ve enflasyonun yüzde 21’i bulabilir”

Uluslararası Para Fonu (IMF) Araştırma Departmanı Direktörü Gian Maria Milesi-Ferretti, IMF’nin Türkiye ekonomisinin 2017 yılında 7,4 büyümesinin ardından 2018 yılında yüzde 4,2 ve 2019 yılında ise yüzde 3,9 büyümesini bekliyor. Bu beklentinin temelinde ise global finansal şartların sıkılaşması, cari işlemler açığının daralması ve TL’nin değer kaybının ekonomide yaratacağı etkiler yatıyor.

ABN Amro gelişen piyasa ekonomistleri Nora Neuteboom ve Georgette Boele ise Türkiye GSYİH’sinin 2019 yılında yüzde 3 küçülmesini bekliyor ve aynı raporda ayrıca, liradaki zayıflığın henüz geçmediği ve Türkiye’den sermaye çıkışlarının devam edebileceği kaydediliyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’de Türkiye ekonomisinin 2018 ve 2019 yılları için büyüme tahminlerini düşürerek yüzde 3,8 ve yüzde 1,2 olarak gerçekleşmesini bekliyor.

GCM analiz ve raporları ile yakalayın!

Dünya piyasalarında ve yerel piyasalarda daha başarılı yatırım stratejilerini üretebilmede piyasaların nabzını yakalayacak analiz ve raporların takip edilmesi, finansal haberlerin izlenmesi çok önemli. Sektörün ödüllü ve lider kurumu GCM Yatırım ‘ın piyasa uzmanları tarafından hazırlanan analiz ve raporlar ile piyasayı anı anına takip edebilirsiniz. Daha fazla bilgi için https://www.gcmyatirim.com.tr adresini ziyaret edin!